Navodila za vpis nove kode akumulatorja za vozila novejšega letnika

Navodila za vpis nove kode akumulatorja za vozila novejšega letnika


V zadnjem času se je pojavilo večje število vprašanj za vpis kode akumulatorja, ki jo zahteva tester pri menjavi akumulatorja v vozilih. Težava se pojavlja predvsem pri znamkah vozil Audi, VW, Mercedes Benz in BMW. Menjava akumulatorja brez ustrezne diagnostične naprave ni mogoča, oziroma se bo akumulator izpraznil v nekaj mesecih zaradi nestrokovne menjave.

Kje poiščem kodo akumulatorja?

Kode akumulatorjev se nahaja v »Katalog rezervnih delov« v spletni trgovini www.bartog.si, v TecDoc katalogu je potrebno poiskati kupljen akumulator in nato prepišemo OE kode, ki odgovarjajo proizvajalcu vozila. Mogoče bo potrebno za določeno vozilo poizkusiti z vnosom več različnih kod, ker je kataloških številk za akumulator več. Pri nekaterih akumulatorjih blagovne znamke Exide, je mogoč vpis tudi kataloške številke akumulatorja npr. EK950 in jo bo vozilo prepoznalo.

Kje se srečamo s težavo?

Največ vprašanj se pojavlja pri nakupu akumulatorjev Varta, vendar se lahko pojavijo tudi pri proizvajalcu Exide. V teh primerih je potrebna koda, ki je originalna serijska številka akumulatorja. Ta številka pove krmilniku v vozilu kateri tip akumulatorja in moč akumulatorja (Ah) se je vgradil v vozilo. Diagnostična naprava naknadno zahteva serijsko številko akumulatorja. Le to nekatere naprave ponudijo same, če jo ponudi je potrebno dosedanjo prebrati in vnesti novo serijsko številko. POZOR! pri tem postopku se spremeni zadnja številka ali črka za eno enoto navzgor.


Primer:- stara serijska številka: 12345678910A, nova serijska številka 12345678910B


Pri menjavi originalnega akumulatorja je kataloška številka na njem in se jo preprosto prepiše prav tako tudi potrebna serijska številka. Akumulator mora biti obvezno istega tipa, kot akumulator prve vgradnje. To pomeni, da če je v vozilu akumulator tipa AGM, je obvezno potrebno vgraditi novi akumulator tipa AGM, če je navaden je potrebno vgraditi navadnega.

POZOR: OE kataloške številke za različne proizvajalce akumulatorjev so lahko za isto vozilo različne.

Primeri

Spodaj podajamo dva primera za proizvajalce akumulatorjev Exide in Varta.


Akumulatorji Exide

OE številke za različne znamke vozil akumulatorja Exide


Akumulatorji Varta

OE številke za različne znamke vozil akumulatorja Varta

Primer vnosa serijske številke pri menjavi akumulatorja

Primer vnosa serijske številke pri menjavi akumulatorja na vozilu Audi A6:
Koda – kataloška številka akumulatorja je 4F0 915 105B, gre za 80Ah akumulator, za serijsko številko pa je potrebno vpisati desetmestno številko 0505021008 – (brez MLA, torej 0505021007). Kot smo že omenili se zadnja številka poveča za 1 enoto iz 7 (prej) na 8 (sedaj), na spodnji fotografiji je številka 7.


Prikaz številk na preizkuševalcu vozil