TEST LETNIH PNEVMATIK 2017


V letošnjem letu so pri ADAC-u preizkusili 32 različnih modelov pnevmatik različnih svetovnih proizvajalcev. Na testu letnih pnevmatik so preizkusili pnevmatike v dimenzijah 195/65 R15 V in 225/45 R17. Pri obeh preizkusih so nam proizvajalci postregli z kar lepim številom presenečenj tako v dobrih kot slabih lastnostih določenih modelov. Zelo dobro sta se na preizkusu izkazali pnevmatiki proizvajalcev Vredestein in Continental, ki v letošnjem letu postavljata mejnike za nakup odličnih letnih pnevmatik. Preberite si podroben pregled rezultatov letošnjega testiranja in poiščite odlične pnevmatike za svoje vozilo v naši spletni trgovini.

Preizkus letnih pnevmatik ADAC 195/65 R15

V letošnjem letu je ADAC testiral 16 letnih pnevmatik v velikosti 185/65 R15 in hitrostnem razredu V (do 240 km/h) iz vseh cenovnih razredov. Standardna velikost je nameščena na večini evropskih vozil iz različnih cenovnih razredov. Pet modelov pnevmatik je doseglo dobro oceno in jih ADAC priporoča za uporabo. Prav tako so tudi nekaj modelov razsodili z oceno zadovoljivo kar se odraža v malo bolj oziroma manj resnih pomanjkljivosti na cestišču.


Na ADAC-ovem testu letnih pnevmatik 2017 so bile z oceno dobro ocenjene pnevmatike Vredestein Sportrac 5 (najvišja ocena za obrabo), Continental ContiPremiumContact 5 (najvišja ocena na suhem in mokrem cestišču. cestišču) . Zadovoljivo oceno so na preizkusu ADAC dosegle pnevmatike Dunlop Sport BluResponse, Nokia Line, itd.  Preizkuševalci ne priporočajo nakup in uporabo pnevmatik proizvajalca GT Radial.

Letne gume Vredestein Sportrac 5, so se na testu letnih pnevmatik 2017 izkazale kot zelo uravnotežene pnevmatike, ki so pokazale dobre lastnosti na mokrem in suhem cestišču in so se dobro odrezale tudi v ostalih testih še posebej tistih, ki so povezani z varnostjo. Pnevmatike se odlično obnesejo tudi na mokrem cestišču in omogočajo majhno porabo goriva in uravnoteženo obrabo. Nakup pnevmatike Vredestein priporočamo.


Letne pnevmatike Continental ContiPremiumContact 5, je na testu ADAC pokazala odlične rezulate na suhem cestišču in se je dobro odrezala tudi na ostalih testih še posebej tistih s poudarkom na varnosti. Pnevmatika omogoča varčnost z gorivom in ima majhno obrabo.

Pregled rezultatov preizkusa ADAC 2017 v dimenziji 195/65 R15

test letne2017


Pregled rezultatov testa letnih pnevmatik AMZS 2017 v dimenziji 195/65R15 V


AMZS test letnihpnevmatik 2017


Preizkus letnih pnevmatik ADAC 215/65 R16

Čedalje bolj razširjena dimenzija letne pnevmatike 215/65 R16 SUV so pri ADAC-u testirali v hitrostnem razredu H (do 210 km/h), ki jo srečamo na tako imenovanih terencih oziroma 4X4 avtomobilih. V tem razredu so preizkusili 15 različnih modelov letnih pnevmatik. Dve pnevmatiki sta dosegli oceno ADAC »dobro«, enajst modelov, ki imajo manjše / večje pomanjkljivosti so dosegle oceno ADAC »zadovoljivo«, glede na veliko število pnevmatik z srednjo oceno pri ADAC-u še vedno ocenjujejo, da so rezultati testa več kot odlični. Predstavili pa so tudi pnevmatiko, ki je prejela zelo slabe ocene na testu.


Na preizkusu je ADAC uporabil vozilo VW Tiguan za preizkus pnevmatik iz danega razreda. Na preizkusu so se najbolje odrezale pnevmatike Goodyear Efficient Grip SUV (odlične lastnosti na mokrem in suhem cestišču). Zelo dobro se je odrezala tudi pnevmatika Uniroyal rain Expert 3 SUV, ekspert za mokra in spolzka cestišča.

Pregled rezultatov preizkusa ADAC 2017 v dimenziji 215/65 R16Pregled rezultatov preizkusa AMZS 2017 v dimenziji 215/65 R16


Letni test pnevmatikFotografije iz testiranja letnih pnevmatik 2017


Za ogled videa o ADAC testu letnih pnevmatik klikni na: ADAC Video Test Letnih Pnevmatik2017 

Vir: ADAC