Definicije pnevmatik za uporabo v cestnem prometu

Definicije pnevmatik za uporabo v cestnem prometu

Letne pnevmatike

Letne pnevmatike so pogosto označene kot standardne pnevmatike, ki so najpogostejše na vozilih po celotni Evropi. Izdelane so tako, da zagotavljajo najboljše lastnosti v višjih zunanjih temperaturah, ki jih je moč občutiti predvsem v poletnih mesecih, najpogosteje med aprilom in oktobrom.

Zimske pnevmatike

Zimske pnevmatike so izdelane, da učinkovito zagotavljajo najboljši oprijem in lastnosti v hladnem vremenu. Odlično se obnesejo v mešanih pogojih na cestišču naj gre za suho, mokro, zasneženo ali poledenelo cestišče. Pnevmatike so označene z simbolom »gora in snežinka«. Najpogosteje so v uporabi med novembrom in marcem.

Celoletne pnevmatike

Celoletne pnevmatike so izdelane tako, da zagotavljajo odličen kompromis med zimskimi in letnimi pnevmatikami. Ponujajo občutno večji oprijem v toplih poletnih dneh kot namenske zimske pnevmatike in boljši oprijem v zimskih razmerah kot letne pnevmatike. Vsekakor pa ne zagotavljajo vseh lastnosti in enakih zmogljivost kot namenske letne ali zimske pnevmatike.

Pnevmatike samo z oznako M+S

Pnevmatike označene z oznako M+S na bočnici pnevmatike imajo pogosto izdelan dezen, ki zagotavlja večji oprijem na mehkih tleh predvsem v snegu in blatu kot pa namenske letne pnevmatike. V primeru, da pnevmatike nimajo oznake »gora in snežinka« pnevmatike ne spadajo v kategorijo zimskih pnevmatik in ni nujno, da zagotavljajo boljše lastnosti na poledenelem cestišču.