EKSLUZIVNI INTERVJU z PRVIM POMURCEM na

Rally dirki z motorjem – Aleš Gjerkeš

Aleš Gjerkeš, pomurec pionir v tem športu in prvi Slovenec na dirki Hellas Rally. Njegova zavzetost in predanost se kaže v organizaciji, pripravi motorja in individualnih treningih, saj organizira, pripravi in treniram sam. Za začetek se je odločil za tekmovanje na dobro obiskanem grškem reliju Hellas Rally - http://hellasrally.org . Udeležujejo se ga amaterski kot tudi profesionalni tekmovalci. Letošnji zmagovalec Dakarja Matthias Walkner je bil namreč opažen ravno na tem reliju preden so ga povabili v tovarniško ekipo.

Kako bi opisali vaše začetke?

S prvimi kilometri z motorjem po »asvaltu« sem hitro zavil na stranske poti in odkrival lepote pokrajine, ki jih s cest ni mogoče videti. Z istomislečimi prijatelji smo našo skupno strast vsako poletje doživljali skupaj z vsaj enotedensko avanturno vožnjo po brezpotjih. Čim bolj oddaljeni od civilizacije in mestnega vrveža smo divje kampirali in spali pod milim nebom, večinoma kar brez šotora. Ko je na kupu nekaj motorjev pa hitro pride tudi do tekmovalnosti. Na naših potovanjih pa tega ni bilo mogoče izživet, saj smo si različni po izkušnjah in tudi varno ni če se komu kaj zgodi daleč stran od cest.

Hellas Relly je širši javnosti nepoznana dirka. Ali jo lahko kratko opišete?

Gre za 7-dnevno rally dirko na kateri se bo skupno prevozilo 1.600 km od tega 1.300 km offroad z merjenjem časa in 300 km povezovalnih poti. Kot navigacija se uporablja izključno roadbook. To je le rola papirja na kateri je označeno le pri kateri razdalji je potrebno kam zavit. Gre za velik izziv, zato sem se odločil, da se preizkusim v Rally dirki, saj menim da le tam lahko vozim po tempu, ki mi ustreza in le tako je to varno početi. Na vseh Rally dirkah je namreč v pripravljenosti več reševalnih vozil in tudi helikopter. Dirkačem pa sledijo in jih spremljajo po GPS napravi. To pa žal prinese s seboj tudi veliko več stroškov kot na potovanju, kjer je glavni strošek predstavljal gorivo in nove pnevmatike pred potovanjem.

Spodaj pa utrinki iz priprav na otoku Rab, kjer se Aleš intenzivno pripravlja na dirko.

https://www.youtube.com/watch?v=JsrT0jO1Rw0