ZAKAJ ZAMENJATI ZIMSKE PNEVMATIKE ZA LETNE ?

Bliža se 15. marec, ki je zakonsko določen datum za menjavo letnih pnevmatik. Pogosto dobimo vprašanje strank, ali je menjava letnih pnevmatik res pomembna?


 

Če ste se tudi vi znašli pred vprašanjem: menjava zimskih pnevmatik da ali ne, potem je ta članek kot nalašč za vas. Strokovnjaki namreč svarijo pred tem, da je vožnja z zimskimi pnevmatikami poleti vse prej kot varna, poleg tega se tudi  dolgoročno ne izplača.

Kakšna je razlika med zimskimi in letnimi pnevmatikami?

Dandanes lahko najdete na tržišču veliko izbiro letnih, zimskih in celoletnih pnevmatik. Če ste mnenja, da je to le marketinška poteza, je morda smiselno, da pogledamo razlike med zimskimi in letnimi pnevmatikami.

Zimske pnevmatike imajo globlje ureznine (globlji profil) v obliki strešic. Namen tega profila je spodrivanje snega in zagotavljanje boljšega oprijema na cesti. Zimske gume imajo tudi drugačno tekalno plast, ki je mehkejša in omogoča boljši oprijem pri nižjih temperaturah.

Letne pnevmatike imajo drugačni »dezen«. Tekalna plast letnih pnevmatik pri nižjih temperaturah otrdi, kar povzroči slabše upravljanje, pospeševanje in zaviranje. V praksi to pomeni, da slabši oprijem podaljša zavorno pot.

Ste vedeli? Petina Slovencev sploh ne zamenja zimskih gum za letne.

Zakaj je priporočljiva menjava zimskih za letne pnevmatike?

Zimske gume imajo globlji in ostrejši profil, kar povzroča neprijeten hrup in večjo obrabo. Uporaba zimskih pnevmatik spomladi in poleti je manj varna, ker se zavorna pot precej podaljša. Raziskave so pokazale, da se pri 130 km/h zavorna pot podaljša kar za 5 metrov. Poleg tega je vozilo »nemirno«, ker zimske pnevmatike pri večjih temperaturah ne nudijo zadostnega oprijema. Njihova sestava je namreč takšna, da so fleksibilne pri temperaturah pod ničlo. Zimske gume se pri temperaturah nad 7 stopinj Celzija hitreje obrabijo, ker se v stiku z vročim asfaltom žlebovi in prečke na tekalni površini širijo in ožijo.

Gum ne menjate zaradi prihranka?

Vožnja z zimskimi gumami pri višjih temperaturah, vam do 15 % poveča porabo goriva.

Menjava zimskih pnevmatik, dodatne informacije

Menjava zimskih pnevmatik je torej spomladi še kako potrebna. Tako boste najbolje poskrbeli za svojo varnost na cesti.

  • Redno pregledujete svoje pnevmatike (vsaj 1-krat na mesec) ker tako lahko pravočasno odkrijete morebitne poškodbe.
  • Kako dolga bo življenjska doba pnevmatike, je odvisna od tlaka v pnevmatikah. Če je tlak premajhen, lahko opravite do 30 % manj kilometrov ter povečate porabo goriva.
  • Pnevmatike morate namestiti na drugo os, kot so bile predhodno sezono. To pomeni, da sprednje pnevmatike namestite na zadnjo os in obratno.
  • Ne pozabite tudi na ponovno uravnoteženje pnevmatik. Če pnevmatike ne bodo pravilno uravnotežene, boste med vožnjo čutili bolj ali manj močne tresljaje na volanu. Poleg neprijetne vožnje, boste hitreje obrabljali tudi vitalne dele podvozja.

Še nasvet: Če zamenjate letne pnevmatike z že rabljenimi, potem bodite pozorni na profil, ki mora znašati najmanj 1,6 mm. Najboljše pnevmatike so tiste, ki niso starejše od 5 let in imajo globino vsaj 3 mm. Pnevmatike se začnejo starati z dnem ko so montirane na vozilo. https://www.bartog.si/staranje-pnevmatik-in-kaj-pomeni-oznaka-dot-na-pnevmatikah-s-317.aspx

Menjava zimskih gum naj poteka skladno z zunanjimi temperaturami

Čeprav nam zakonodaja določa datumski termin menjave pnevmatik, se je smiselno ravnati tudi glede na zunanje temperature. Upoštevajte pravilo: ko so temperature zunaj višje kot 7 stopinj Celzija, preobujte svoje vozilo v poletne gume. Pri nižjih temperaturah letne pnevmatike še niso dovolj učinkovite.

Želimo vam varno in srečno vožnjo!