Nasveti za vožnjo v zimskih razmerah

Nasveti za vožnjo v zimskih razmerah


Izmed vseh letnih časov, zimski letni čas zahteva največ pozornosti in priprav če želimo ostati varni na cestišču. Okvare na vozilu so zaradi nizkih temperatur in razmer na cestišču najbolj pogoste prav v zimskem času. Za vas smo pripravili nekaj nasvetov kako se lahko varno in zanesljivo podate na pot v zimskem času.

Zimske pnevmatike

Priporočamo uporabo zimskih pnevmatik, ki imajo minimalno 3 mm profila, saj lahko le tako omogočajo še osnovne lastnosti zimske pnevmatike, ki jih potrebujemo v zimskem času. Za odličen oprijem in varnost na cesti priporočamo uporabo novih zimskih pnevmatik ali rabljenih, ki imajo vsaj še polovico svojega začetnega profila.


Ne priporočamo uporabo manjšega tlaka v pnevmatikah kot je predvideno saj vozilo izgubi stabilnost pri višjih hitrostih. V primeru, da obtičite v snegu pa lahko minimalno zmanjšamo tlak v pnevmatikah in tako pridobimo večji oprijem pri nižjih hitrostih.


V primeru poledenelega cestišča ali visoke snežne odeje na cestišču priporočamo uporabo snežnih verig, vendar pozor, verige odstranite nemudoma ko pripeljemo na očiščeno in ne-poledenelo cestišče ter ohranjajte nižje hitrosti saj se lahko snežne verige pri višjih hitrostih strgajo in poškodujejo vozilo.


Poščite zimske pnevmatike za svoje vozilo.

Svetlobna telesa

Preverite ali vsa svetlobna telesa na vozilu delujejo. V primeru, da katera izmed žarnic ne deluje jo zamenjajte z novo. Ob vožnji po zimskem cestišču so pogosto na vozilu nabere veliko umazanije zato je dobro, da preden se odpravimo na pot očistimo žaromete in tako pridobim maksimalno svetilnost obeh žarometov. Opozarjamo, da moramo imeti očiščene tudi registrske tablice kajti nas lahko organi kaznujejo.


Pred odhodom na pot moramo vozilo očistiti snega, saj lahko sneg, ki leti iz našega vozila moti voznika, ki vozi za nami ali pa celo privede do nesreče v primeru, da z vozila odpade večja količina snega. Prav tako nam lahko sneg na strehi vozila spolzi na vetrobransko steklo in blokira naš pogled na cestišče, kar lahko privede do nezgode.


V primeru zelo slabe vidljivosti uporabite dodatna svetila – meglenke in tako poskrbite, da vas bodo videli tudi ostali.

Vidljivost

Vseskozi ohranjajte čisto vetrobransko steklo (poskrbite, da bo posoda z zimskim čistilom vedno dovolj napolnjena, priporočamo uporabo že vnaprej pripravljene tekočine saj je le-ta preizkušena na določenem temperaturnem območju, poznamo tekočine, ki zadostujejo temperaturam do -30°C in do -70°C.


Motna svetloba sonca v zimskem času zna predstavljati resen problem zato je potrebno poskrbeti, da se pred njim primerno zaščitimo.

 • Zagotovite boljšo vidljivost tako, da očistite vetrobransko steklo iz zunanje in notranje strani.
 • Mastni madeži na vetrobranskem steklu se ne bodo očistili z zimskim čistilom za vetrobransko steklo, zato je pomembno, da že preden gremo na pot doma očistimo steklo z čistilom za steklo (Stelex). V primeru visoke vsebnosti masti na steklu pa uporabite čistilo za odstranjevanje mastnih madežev, pomembno je, da nato kvalitetno očistimo in speremo steklo z vodo.
 • Uporabite prezračevanje vozila in ekonomično uravnavajte temperaturo tako, da preprečite rosenje stekel.
 • Preverite stanje metlic brisalcev, v primeru, da poskakujejo in cvilijo jih zamenjajte z novimi.
 • Pozor! Preverite ali ste pred izhodom iz vozila ugasnili stikalo brisalcev, v nasprotnem primeru, lahko brisalci zaledenijo na steklo in ob ponovnem vžigu vozila se lahko le-ti poškodujejo.
 • Preverite stanje čistila za vetrobransko steklo.

Baterija, akumulator in elektronika

Svetlobna telesa, grelci, brisalci, radio,… so vsi električni porabniki na vozilu, ki praznijo akumulator vašega vozila. V primeru, da vozilo uporabljamo na krajše razdalje se lahko v zimskem času zgodi, da se nam akumulator izprazni saj vozilo ne more napolniti akumulatorja dovolj hitro zato v takih primerih priporočamo uporabo vzdrževalca akumulatorja v zimskem času. V primeru, da se akumulator hitro izprazni v zimskem času ali pa vozilo težje užiga priporočamo zamenjavo akumulatorja z novim.


Povprečna življenjska doba baterija, akumulatorja je nekje do 5 let. Zamenjava akumulatorja na njegovi mejni starosti nam lahko prihrani nekaj nevšečnosti na cestišču.

 • Izogibajte se uporabi električnih naprav v daljših ciklih. Zmanjšajte hitrost ventilatorja ko je v vozilu dovolj toplo. Ugasnite ogrevanje stekel ko so stekla očiščena ledu in snega.
 • V primeru, da vozilo stoji zunaj več dni zaporedoma je pred uporabo vozila priporočljivo napolniti akumulator.
 • Pred zagonom motorja izklopite vse električne porabnike tako, da zagotovite motorju največjo moč akumulatorja za zagon motorja.
 • V primeru, da se vozilu v prvem poizkusu ne zažene, ne preobremenite zaganjalnika in uporabljajte intervale v 5 sekundnem časovnem zamiku, da omogočite zaganjalniku, da se ne pregreje in poškoduje ter omogočimo akumulatorju, da se stabilizira za ponovni zagon.

Antifriz, tekočina proti zmrzovanju vode v motorju

V zimskem času ko se temperature spustijo pod 0°C prične voda v motorju vozila zmrzovati. V primeru, da zaženemo vozilo, lahko to privede do velikega števila napak na motorju. Saj zmrznjena voda preprečuje zagon in se motor lahko poškoduje.


V zimskem času priporočamo uporabo posebne tekočine Antifriz, ki preprečuje zamrznitev vode v motorju poleg tega pa omogoča tudi boljše lastnosti hlajenja in gretja motorja v zimsko – letnem času. Antifriz lahko v vozilu uporabljamo ne glede na letni čas in imamo tako vozilo pripravljeno tudi na nenadno spremembo temperatur v okolju.

Vsebnost Antifriz tekočine mora biti vsaj toliko, da preprečuje zmrzal vode v motorju pri stopinjah do -35°C, v območjih kjer se temperature spustijo še nižje pa moramo dodati več Antifriz tekočine, da zagotovimo delovanje motorja v še nižjih zunanjih temperaturah.

Vožnja na snegu in ledu

Na snegu in ledu moramo voziti zelo previdno in varno. Nenadni zavojih in hitri gibi lahko privedejo do nenadne spremembe poti vozila. Zavorne poti v zimskem času se lahko povečajo glede na razmere tudi do 10 krat.

 • Pred vstopom v vozilo poskrbite, da bo obutev očiščena snega in ledu, ker v nasprotnem primeru lahko privede do tega, da bo obutev drsela ob pritisku na pedal.
 • Vozilo iz mesta premaknite tam kjer je mogoče v 2 prestavi, da preprečite nepotrebno vrtenje in zdrs pogonskih koles.
 • Vožnja v hrib, v primeru, da z vozilom vozimo v večji klanec poskrbite za konstanto hitrost in dovolj veliko prestavo, priporočamo uporabo vsaj 2 prestave, ohranjajte tudi varnostno razdaljo z vozilom, ki vozi pred in za vami.
 • Vožnja navzdol, v primeru, da z vozilo vozimo navzdol poskrbite najprej za dovolj veliko varnostno razdaljo med vami in vozilom, ki vozi pred in za vami. Zmanjšajte hitrost in le nežno pritiskajte na zavoro. Ne uporabljajte ročne zavore med vožnjo navzdol.
 • Za vozila z avtomatskim menjalnikom priporočamo uporabo načina D – drive.

V primeru, da obtičite v snegu najprej zavarujte okolico svojega vozila in poskrbite, da bodo ostala vozila lahko varno peljala naprej. V primeru, da menite, da se iz snega lahko izkopljete sami uporabite snežno lopato in očistite sneg izpod vozila in izpod koles tako, da omogočite vozilu maksimalen oprijem. Očistite tudi sneg nekaj metrov pred in za vozilom tako, da lahko vozilo dobi zagon ob poizkusi vožnje naprej po cestišču.

Preden se podate na pot

Iz toplega objema postelje vstanite vsaj 15 minut prej, da pridobite čas, da pripravite vaše vozilo. Očistite vozilo, še posebno pozornost namenite steklom na vozilu. V primeru, da je ključavnica na vozilu zmrznjena uporabite odmrzovalec ter odmrznite ključavnico preden vstavite ključ. Svojo pot načrtujte tako, da uporabljate ceste, ki so najprej očiščene in posipane. Postavite varnost na prvo mesto in vse ostalo na drugo, tudi v službi vas bodo razumeli v primeru, da zamudite na delo samo, da ste prišli varno in zanesljivo.


Priporočljiva oprema v zimskem času:

 • Zimske pnevmatike
 • Strgalo za led
 • Metlica za čiščenje snega
 • Čistilo za led (odmrzovalec)
 • Zimske rokavice
 • Lopata za sneg
 • Snežne verige

Kontaktni telefon v primeru nesreče:

Center za pomoč v primeru nesreče!  Nujna prometna pomoč Policije!