Test letnih pnevmatik 2016 ADAC

Test letnih pnevmatik 2016 ADAC


V letošnjem letu so pri ADAC-u preizkusili 32 različnih modelov pnevmatik različnih svetovnih proizvajalcev. Pnevmatike so preizkusili v dimenzijah 185/65 R15 in 225/45 R17. Pri obeh preizkusih so nam proizvajalci postregli z kar lepim številom presenečenj tako v dobrih kot slabih lastnostih določenih modelov. Najbolje sta se na preizkusu izkazali pnevmatiki proizvajalcev Vredestein in Continental, ki v letošnjem letu postavljata mejnike za nakup odličnih letnih pnevmatik. Preberite si podroben pregled rezultatov letošnjega testiranja in poiščite odlične pnevmatike za svoje vozilo v naši spletni trgovini.

Preizkus letnih pnevmatik ADAC 185/65 R15

V letošnjem letu je ADAC testiral 16 letnih pnevmatik v velikosti 185/65 R15 in hitrostnem razredu H (do 210 km/h) iz vseh cenovnih razredov. Standardna velikost je nameščena na večini evropskih vozil iz različnih cenovnih razredov. Sedem modelov pnevmatik je doseglo dobro oceno in jih ADAC priporoča za uporabo. Prav tako so tudi nekaj modelov razsodili z oceno zadovoljivo kar se odraža v malo bolj oziroma manj resnih pomanjkljivosti na cestišču.


Na preizkusu ADAC 2016 so bile z oceno dobro ocenjene pnevmatike Vredestein Sportrac 5 (najvišja ocena na mokrem cestišču), Continental ContiPremiumContact 5 (najvišja ocena na suhem cestišču), Dunlop Sport BluResponse (odlične prednosti na suhem cestišču in pri porabi goriva), Goodyear EfficientGrip Performance (prednosti na mokrem cestišču), Hankook Kinergy ECO K425, Nokian Line in Kumho Ecowing ES01 KH27. Zadovoljivo oceno so na preizkusu ADAC dosegle pnevmatike Sava Intensa HP, Infinity Ecosis, Michelin Energy Saver+, Barum Brilliantis 2, Bridgestone Turanza T001, Nexen N Blue HD Plus in Semperit Comfort-Life 2. Preizkuševalci ne priporočajo nakup in uporabo pnevmatik proizvajalcev Nankang in GT Radial.


Rahle pomanjkljivosti v enem ali več merilih in oceno zadovoljivo so prejele pnevmatike Sava Intensa HP (rahle slabosti na suhem cestišču), Infinity Ecosis (slabosti na mokrem in suhem cestišču), Michelin Energy Saver+ (slabši oprijem na mokrem cestišču, zgornji razred porabe goriva in malenkost večja obraba), Barum Brillantis 2 (slabosti na mokrem cestišču, majhna obraba), Bridgestone Turanza T001 (slabši rezultati na mokrem cestišču, dobre lastnosti na suhem cestišču), Nexen N Blue HD Plus (slabi rezultati na mokrem cestišču, majhna obraba) in Semperit Comfort-Life 2 (slabosti na mokrem cestišču, majhna obraba).


Osvoji nove letne gume Apollo!

Preizkus ADAC je odločil, da pnevmatike Nankang Green Eco-Sport 2+ zaradi izredno slabih lastnosti na mokrem ne zadovoljijo potreb vsakdanjega prometa, prav tako so se izkazale kot slabe pnevmatike GT Radial Champiro VP1, ki je pokazala večje slabosti na mokrem cestišču zato tudi njene lastnosti na suhem cestišču ne pridejo v poštev. Nakup pnevmatik Nankang in GT Radial vam odsvetujemo. Na preizkusu so sodelovale tudi pnevmatike znamke Pirelli vendar zaradi ne jasne slike o lastnostih pnevmatike žal pri ADACu končnega mnenja na morejo podati zato tudi rezultati niso objavljeni v tabeli preizkušenih pnevmatik.


Letne gume Vredestein Sportrac 5, so se na testu izkazale kot zelo uravnotežene pnevmatike, ki so pokazale odlične lastnosti na mokrem cestišču in so se dobro odrezale tudi v ostalih testih še posebej tistih, ki so povezani z varnostjo. Pnevmatike se odlično obenesejo tudi na mokrem cestišču in omogočajo majhno porabo goriva in uravnoteženo obrabo. Nakup pnevmatike Vredestein priporočamo.


Letne pnevmatike Continental ContiPremiumContact 5, je na testu ADAC pokazala odlične rezulate na suhem cestišču in se je dobro odrezala tudi na ostalih testih še posebej tistih s poudarkom na varnosti. Pnevmatika omogoča varčnost z gorivom in ima majhno obrabo.

Pregled rezultatov preizkusa ADAC 2016 v dimenziji 185/65 R15

Test letnih pnevmatik ADAC Nemčija

Pregled rezultatov preizkusa AMZS 2016 v dimenziji 185/65 R15

Test letnih pnevmatik AMZS Slovenija

Preizkus letnih pnevmatik ADAC 225/45 R17

Globalno razširjena dimenzija letne pnevmatike 225/45 R17 so pri ADAC-u testirali v hitrostnem razredu Y (do 300 km/h), ki jo pogosto srečamo na različnih razredih avtomobilov. V tem razredu so preizkusili 16 različnih modelov letnih pnevmatik. Štirje zelo uravnoteženi modeli pnevmatik so dosegli oceno ADAC »dobro«, enajst modelov, ki imajo manjše / večje pomanjkljivosti so dosegle oceno ADAC »zadovoljivo«, glede na veliko število pnevmatik z srednjo oceno pri ADAC-u še vedno ocenjujejo, da so rezultati testa več kot odlični. Predstavili pa so tudi pnevmatiko, ki je prejela zelo slabe ocene na testu.


Na preizkusu je ADAC uporabil vozilo VW Golf VII za preizkus pnevmatik iz danega razreda. Na preizkusu so se najbolje odrezale pnevmatike Continental ContiSportContact 5 (odlične lastnosti na mokrem in suhem cestišču), pnevmatike v privatni lasti ESA TecarSpirit 5 UHP (uravnotežena pnevmatika z zelo majhno porabo goriva), Pirelli P Zero (uravnotežena pnevmatik z odličnimi lastnostmi na mokrem cestišču) in pnevmatike Vredestein Ultrac Vorti (uravnotežena pnevmatika z odličnim oprijemom na suhem cestišču). Lastnosti pnevmatik ESA Tecar in Vredestein je ocena na mokrem cestišču bila označena z presojo »dobro«, kar je bila »pika na i«, da so se pnevmatike uvrstile med TOP 4 pnevmatike.


Modeli z oceno »zadovoljivo« so pokazali manjše pomanjkljivosti v različnih testih. Pnevmatike Hankook VentusS1 Evo2 K117 (manjše pomanjkljivost na mokrem cestišču), Sava Intensa UHP (manjše pomanjkljivosti na mokrem cestišču), Nokian Zline (slabosti na mokrem cestišču), Yokohama Advan Sport 3 (slabosti na mokrem cestišču, večja obraba vendar zelo dobra na suhem cestišču), Uniroyal Rain Sport 3 (slabosti na mokrem cestišču), Michelin Pilot Sport 3 (večja obrava, dobre lastnosti na suhem cestišču), Toyo PROXES T1 Sport (slabosti na mokrem cestišču in večja obraba), Firestone Firehwak SZ90 (večje pomanjkljivosti na mokrem cestišču), Fulda Sport Control (večje pomanjkljivosti na mokrem in suhem cestišču), Semperit Speed-Life 2 (večje slabosti na mokrem cestišču), GT Radial Champiro HPY (večje ranljivosti na mokrem cestišču, visoka stopnja obrabe, relativno dobre lastnosti vožnje na suhem cestišču). Ne priporočamo uporabe pnevmatik Maxxis Victra VS01, ki ne zagotavljajo dobrih in varnih lastnosti vožnje. ADAC je za svoje primerjalne teste uporabil samo serijo izdelkov, ki so trenutno na voljo na trgu. Iz tega razloga, blagovne znamke Bridgestone, Dunlop, Goodyear in Kumho niso sodelovale na testu, ker imajo pnevmatike napovedanega naslednika ali pa pnevmatike v času testiranja niso bile dobavljive.


Letne gume Continental ContiSportContact 5 so se izkazale kot zelo uravnotežene pnevmatike, ki imajo odlične lastnosti na mokrem cestišču in najboljšo ceno na suhem cestišču. Pnevmatike imajo majhno porabo goriva in dolgo življenjsko dobo (majhna obraba). Nakup pnevmatike Continental priporočamo.


Ponovno so se odlično odrezale tudi pnevmatike Vredestein z modelom Ultrac Vorti, ki so bile označene za kot zelo uravnotežene pnevmatike z odličnimi lastnostmi na suhem in mokrem cestišču. Pri testiranju varnosti pnevmatike so se zelo dobro odrezale v vseh kategorijah. Pnevmatike omogočajo majhno porabo goriva in dolgo življenjsko dobo. Nakup pnevmatik Vredestein priporočamo.


Pregled rezultatov preizkusa ADAC 2016 v dimenziji 225/45 R17

Test letnih pnevmatik ADAC Nemčija 225/45R17

Pregled rezultatov preizkusa AMZS 2016 v dimenziji 225/45 R17

Test letnih pnevmatik AMZS Slovenija

Fotografije iz testiranja letnih pnevmatik 2016


Vir: ADAC

Ostali testi letnih pnevmatik 2016

Preizkus letnih pnevmatik TCS švica
OAMTC preizkus letnih pnevmatik